Blok Hvězda 2022, postup šití

Pojďte s námi šít v klidu z domova :)

Jako každý rok se vánoce už s jistotou blíží a rychlé šité dárky jsou nutností:)

Na svých kurzech v malém atelieru a prodejně na Praze 5 pořádám před vánoci nějakou speciální dílnu-kurz, šijeme vánoční dárky,... Kurzy jsou pro 6-8 lidí, takže se vás k nám vejde málo a ne každá z vás by mohla přijet s námi šít...

K Vašemu nákupu na prodejně nebo v E-shopu od 5.11. a po celý prosinec 2022 přiložíme šablonku na blok hvězdy šité technikou ,,šití na papír". 

Tady vkládám postup šití pro ty z vás, které tuto techniku ještě neznají, aby mohly okoukat z fotek níže a přečíst následující řádky.

Předně je důležité ofotit nebo obkreslit šablonku na jemný průklepový papír. Budeme potřebovat jeho aspoň částečnou průhlednost a také se  papíru  po došití budete chtít zbavit vytrháním. Pokud by jste šily na obyčejný papír do tiskárny, vytrháváním papíru narušíte stehy :(

Šablonku obkreslíte 8x, protože hvězdička má osm lopatek. 

Šijeme podle čísel, takže prvně umístíme na rubovou stranu papíru (strana, kde nejsou čáry tisku moc vidět) dílek číslo jedna- tedy čtvereček a zašpendlíme. Čtvereček musí přesahovat obvodové čáry o cca 1 cm.

Ohneme čáru mezi dílkem jedna a dvě i s papírem a látkou a narovnáme. Proznačili jsme si místo a sklon k přikládání dílku číslo dva. Druhý dílek přiložíme lícem k líci k proznačené lince a povytáhneme o centimetr nad čáru- aby bylo na švový přídavek. Přišpendlíme.

Otočíme papír s našpendlenými látkami lícovou stranou na horu, tedy stranou, kde jsou čáry na papíru pěkně vidět a šijeme čáru mezi dílkem jedna a dvě.

Po došití látky rozevřeme. Takto pošijeme látkou ještě díleček tři.

Účelem je, aby všechny dílky byly pokryté látkou a ta přesahovala kolem ještě o rezervu pro švový přídavek cca 1 cm.

A toto ještě 7x :)

Našité lopatky hvězdy zařízneme podle poslední čáry tisku, tedy i s tímto 8 mm širokým okrajem na švový přídavek. Po dvou skládáme lopatky hvězdy na sebe lícem k líci, prošpendlíme v čáře šití oba díly a pečlivě po čáře prošijeme. Ušijeme takto zvlášť polovinu hvězdy a pak zvlášť polovinu druhou. Posledním švem šitým od prostředka na jednu a pak od prostředka na druhou stranu spojíme obě poloviny dohromady a hvězdička je na světě!

Zařízněte do bloku čtverce. Orámujte kolem dokola látkou v barvě čtverců, pozadí hvězdičky bude tak dokonalé. Pak zmačkat, aby papír zjemnil a vytrhat vše, co můžete....

Ať už budete šít hvězdičku pro sebe nebo jako dárek, z látek vánočních nebo jiných, přeju hodně radosti :)

Bude mi ctí přidat Vaši hvězdičku do galerie tohoto blogu- prosím, pošlete na můj mail avotrubcova@gmail.com.

Nebo mne navštivte na Facebooku https://www.facebook.com/latky.andrea.votrubcova/

Tak ať vám holky hvězdné pěkně dopadnou!

Andrea