Jak vyšívat na rozpustný materiál

Výšivky 3D / FSL- Free standing Lattice / Šitá krajka 

Pod těmito názvy můžete nalézt zajímavé výšivky, které vypadají jako krajka. Pokud toto označení nemají, určitě na rozpustný materiál nevyšívejte!

Mohou to být krásné vánoční či velikonoční dekorace, záložky do knihy, náušnice, náramky, prostírky, košíčky.......... Výšivky mohou být připravené také jako kombinace výšivky a látky, jak uvidíte na obrázcích níže.

Tato složitá výšivka musí být kvalitní, nejlépe obodování A (výšivky jsou výrobci obodovány - vyjadřuje kvalitu výšivky), aby se po rozpuštění podkladového materiálu nerozpadla. Podkladový rozpustný vlizelín je také velmi důležitý, podívejte se naši nabídku pod odkazem dole na stránce.

Postup krok za krokem

  • Vzhledem k velikosti výšivky vybereme co nejmenší rám na vyšívání, aby se plocha vypnutého vlizelínu co nejméně pohybovala nahoru a dolů a omezili jsme tak možnost nepřesného vyšití, které by se po rozpuštění vlizelínu projevilo rozpadnutím výšivky.
  • Při takto náročné výšivce na počet stehů téměř na místě, založíme do vyšívacího rámu dvě vrstvy kvalitního rozpustného vlizelínu. Při počtu stehů by se mohlo jinak stát, že se vlizelín při šití proděraví a pak nebudou další stehy kde mají být....

Jak-vysivat-na-rozpustny-material1

  • Vlizelín do rámečku pěkně vypneme, aby na něm nebyly vrásky a aby nebyl prověšený. Některé šicí stroje (či vyšívací programy) nabízejí  před samotným vyšíváním možnost obšití okruhu vně vyšívacího rámu či obšití rámečku kolem výšivky. Určitě využijte.

Jak-vysivat-na-rozpustny-material2

  • Naskládejte si výšivky vedle sebe s odstupem 1cm a vyplňte jimi celý prostor vyšívacího rámečku. Výrobce výšivky nezaručí její kvalitu při zvětšování a zmenšování! Tyto úpravy pokud možno vůbec nedělejte.
  • Máte-li možnost na stroji či v programu pro tvoření výšivek změnit hustotu stehů při zvětšení či zmenšení výšivky, můžete opatrně vyzkoušet, změna hustoty záleží i na použitých nitích. Ale pozor, konečný výsledek se projeví obvykle až při rozpuštění vlizelínu!

Jak-vysivat-na-rozpustny-material3

  • Na této výšivce je použito kombinování vyšívání a aplikace látky. V návodu, který dostanete k výšivkám je vše popsáno, vyšívka je z několika kroků, jedním z nich je výzva k přiložení látky....

Jak-vysivat-na-rozpustny-material4

  • Po vyšití jednotlivé díly vystříhneme opatrně po obvodě z rozpustného materiálu a nejlépe pod tekoucí teplou vodou vlizelín rozpustíme.
  • Necháme uschnout ve vodorovné poloze na froté ručníku.

Jak-vysivat-na-rozpustny-material5

  • Kvalitnější 3D výšivky mají nějaký systém propojení k sobě, na obrázku vydíte, že díl zvonečku má na jedné straně vyšité knoflíčky a na druhé dírky. Takto se poskládá několik dílků k sobě.....

Jak-vysivat-na-rozpustny-material6 Jak-vysivat-na-rozpustny-material10 Jak-vysivat-na-rozpustny-material8

  • Použili-li jste kvalitní výšivku a podkladový materiál a dodrželi postup, je výsledek opravdu nádherný!

Jak-vysivat-na-rozpustny-material9 Jak-vysivat-na-rozpustny-material12 Jak-vysivat-na-rozpustny-material11 

Jak-vysivat-na-rozpustny-material15 Jak-vysivat-na-rozpustny-material14

  • Odkaz na podkladový materiál - vodou rozpustný vlizelín naleznete zde.
  • Přikládáme odkaz na tyto kvalitní výšivky, podívejte se zde.

Jak-vysivat-na-rozpustny-material13


Pošlete nám obrázky také Vaší práce na avotrubcova@gmail.com. Rádi je vystavíme pro inspiraci ostatním!
 
Hezké šití a žití! Ája Votrubcová
Stránky o patchworku: www.patchwork-aja.cz 
Stránky E-shopu : www.berninacentrum-av.cz